@article { author = {Bahrami, Sosan and Jafariharandi, Reza}, title = {Information literacy, knowledge sharing and entrepreneurial capabilities of Qom University students}, journal = {Sciences and Techniques of Information Management}, volume = {6}, number = {3}, pages = {17-36}, year = {2020}, publisher = {University of Qom}, issn = {2476-6658}, eissn = {2476-6534}, doi = {10.22091/stim.2020.4613.1327}, abstract = {Aim: The aim of this paper is to determine the multiple relationship between Information literacy, Knowledge sharing, and Entrepreneurial Potential of Qom University students. Methodology:The research method is a descriptive and multivariate correlation. The statistical population includes all undergraduate and doctoral students (3476 people) of Qom University in the academic year of 2019-2020 and the sampling method is stratified-random. The sample size was 346 people according to Cochran's formula. Data were collected through questionnaires of information literacy of Solomon, Wilson& Taylor (2007), Knowledge Sharing of Van den Hooff & de Ridder, and Entrepreneurial Potential of Mirza Safi, Rajaipour & Jamshidian (2011). The validity of these questionnaires was confirmed using content validity and their reliability was calculated by calculating Cronbach's alpha coefficient. Results: There is a significant and multiple relationship between information literacy (Definition of information needs, information location, information evaluation, information organization, information exchange) and knowledge sharing (Knowledge donation and knowledge gathering) with students' entrepreneurial abilities. Conclusion:Students with information literacy have the ability to understand and develop new ideas and play an effective role in knowledge production, transfer and exploitation and will play an effective role in developing entrepreneurial skills and activities for the development goals of society and the country.    }, keywords = {Information literacy,Knowledge sharing,Entrepreneurial Potential,Students,Qom university}, title_fa = {سواد اطلاعاتی، تسهیم دانش و قابلیت‌‌‌های کارآفرینی دانشجویان دانشگاه قم}, abstract_fa = {هدف: هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه چندگانه بین سواد اطلاعاتی، تسهیم دانش و قابلیت‌‌‌های کارآفرینیدانشجویان دانشگاه قم است. روش‌شناسی:روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی چندمتغیری است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری (3476 نفر) دانشگاه قم در سال تحصیلی 98-97 و روش نمونه‌گیری طبقه‌ای- تصادفی می‌باشد. حجم نمونه براساس فرمول کوکران تعداد 346 نفر تعیین شد. داده‌‌‌ها از طریق پرسشنامه‌‌‌های سواد اطلاعاتی سولمون، ویلیامسون و تایلر (2007)، تسهیم دانش واندن‌‌‌هوف و دی‌‌‌ریدر (2004) و قابلیت‌های کارآفرینی میرزاصفی، رجایی‌پور و جمشیدیان (1390) گردآوری گردید. روایی این پرسشنامه‌‌‌ها با استفاده از روایی محتوایی و پایایی آنها با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. یافته‌ها: بین سواد اطلاعاتی(تعریف نیاز اطلاعاتی، مکان‌یابی اطلاعات، ارزشیابی اطلاعات، سازمان‌‌‌دهی اطلاعات، تبادل اطلاعات) و تسهیم دانش (اهدای دانش و گردآوری دانش) با قابلیت‌‌‌های کارآفرینیدانشجویان رابطه چندگانه و معناداری وجود دارد. نتیجه‌گیری: دانشجویان برخوردار از سواد اطلاعاتی دارای قوه درک و قابلیت پرورش ایده‌های جدید بوده و نقش موثری در تولید دانش، انتقال و بهره‌برداری از آن را داشته و نقش موثری در توسعه قابلیت‌‌‌ها و فعالیت‌‌‌های کارآفرینی جهت اهداف توسعه جامعه و کشور خواهند داشت.    }, keywords_fa = {سواد اطلاعاتی,تسهیم دانش,کارآفرینی,دانشجویان,دانشگاه قم}, url = {https://stim.qom.ac.ir/article_1676.html}, eprint = {https://stim.qom.ac.ir/article_1676_91aa4561dd21d6a5fca4b20fc0a6b0b5.pdf} }